Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ξε-γραμμένος ο Γραμμένος;

 
Στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ (www.epo.gr) αναρτάται η κατεπείγουσα απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ να τροποποιήσει το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα και ειδικότερα την παράγραφο 4 αυτού, ώστε να περιλάβει στις παραβάσεις που ελέγχονται πειθαρχικά τα επεισόδια στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο των γηπέδων. Ο τροποποιημένος Πειθαρχικός Κώδικας δημοσιεύεται με την νέα του μορφή… και όλοι πάνε ήρεμοι για ύπνο.
Τι είχε συμβεί; Έντρομη η νεοεκλεγμένη πριν από τέσσερις μέρες (18/08/2017) διοίκηση της ΕΠΟ ανακάλυπτε, μετά τον τεράστιο θόρυβο που ξεσηκώθηκε και την δημόσια απαίτηση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη, πως στην καθοδηγημένη διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών, που η κυβερνητικά υποταγμένη Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, υπό τον καθηγητή Νομικής και ειδικό σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου κ. Δρόσο, διατείνονταν πως είχε πριν από λίγο καιρό ολοκληρώσει, είχε «παραλειφθεί» η πειθαρχική διαδικασία (και οι αναλογούσες ποινές) για επεισόδια που εξελίσσονταν στις εξέδρες και τον εν γένει χώρο του γηπέδου. Στην ουσία, η παράλειψη αυτή καταργούσε ένα σημαντικότατο κεφάλαιο των όρων και προϋποθέσεων αντιμετώπισης των εκδηλώσεων βίας στα ελληνικά γήπεδα, καθώς είναι και στατιστικά δεδομένο πως τα περισσότερα από αυτά εκδηλώνονται πάντα στις εξέδρες ή στις εισόδους του γηπέδου που αντιστοιχούν στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με την «παράλειψη» αυτή σε ισχύ και χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί.
Η «παράλειψη» αυτή επιχειρήθηκε να καταλογιστεί δήθεν στην FIFA, σχετική απαίτηση της οποίας κύκλοι της Ομοσπονδίας επικαλέστηκαν ως γενεσιουργό της «παράλειψης», καθώς «ήταν αναγκασμένοι να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας». Μια απλή έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε πως η FIFA δεν είχε ιδέα «για τον φόνο» και ότι η «παράλειψη» αντιστοιχούσε πλήρως στις επιθυμίες κυρίως των μεγάλων ΠΑΕ που δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τους οπαδούς, πριν ή μετά από έναν αγώνα, κυρίως στα ντέρμπι. Ο επικεφαλής νομικός στην διαδικασία τροποποίησης των κανονισμών «έκανε ό,τι του παρήγγειλαν, ως καλός μαθητής».
Η τροποποίηση ολοκληρώθηκε με βάση τις επίσημες διαδικασίες, έγινε ευμενέστατα δεκτή από τον Τύπο, προκάλεσε την ικανοποίηση του κ. Βασιλειάδη και… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Μικρή, για πολύ ειδικούς, φετιχιστές των καταστατικών διατάξεων, λεπτομέρεια. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ (Βαγγέλης Γραμμένος, Κώστας Βρακάς, Νίκος Βακάλης, Γιώργος Στράτος, Περικλής Λασκαράκης) για την τροποποίηση του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα έλαβε χώρα πέντε ημέρες μετά την επίσημη έναρξη των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (το πρωτάθλημα της Super League είχε ξεκινήσει στις 19/08/2017). Σε ιδιαίτερες συζητήσεις κάποιων που τα παρακολουθούν αυτά αναφέρθηκε η ημερομηνία συνεδρίασης, το είδος της απόφασης και οι εξ αυτής παρενέργειες, αλλά με μια διοίκηση εκλεγμένη μόλις πριν από έξι μέρες και μια δήθεν αντιπολίτευση σκορποχώρι ουδείς ασχολήθηκε. Έμειναν έτσι οι ειδικοί να περιφέρουν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τις καταστατικές παρατηρήσεις τους, βέβαιοι για την παρασπονδία που συνέβη και για τις επιπτώσεις της αλλά και παντελώς μόνοι.
Πού εδράζονταν οι παρατηρήσεις των ειδικών: Στο ισχύον και εγκεκριμένο στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2017 και επικυρωμένο, πριν από την διεξαγωγή των εκλογών από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, καταστατικό της ΕΠΟ, που ρητώς αναφέρει στο άρθρο 35 «Εξουσίες της Εκτελεστικής Επιτροπής» και στην παράγραφο ζ τα ακόλουθα: «Θα συντάσσει κανονισμούς που διέπουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής και την οργάνωση των διοργανώσεων της ΕΠΟ και θα διασφαλίζει την εφαρμογή τους. Μόνο οι κανονισμοί των διοργανώσεων δεν δύνανται να τροποποιηθούν από την έναρξη των πρωταθλημάτων και μέχρι την λήξη τους και την επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων. Τυχόν τροποποιήσεις ισχύουν, επί ποινή εκπτώσεως των μελών της Ε.Ε. (σ.σ. Εκτελεστικής Επιτροπής), από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Κατ’ εξαίρεση τροποποιήσεις αναγκαστικού χαρακτήρα που αφορούν αποφάσεις των FIFA/UEFA ισχύουν από την οριζόμενη από αυτές ημερομηνίες θέσης σε ισχύ».

Η ώρα του λογαριασμού
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017. Η ΠΑΕ ΑΕΚ απολογείται ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League για τα όσα συνέβησαν μεταξύ της Αστυνομίας και των οργανωμένων οπαδών της στις θύρες εισόδου και στις εξέδρες που καταλαμβάνονται (στην κυριολεξία) από την Original 21, στον αγώνα με την «αδελφή» ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Πρόκειται για γεγονότα που τα είδαν όλοι στο γήπεδο, τα κατέγραψαν οι αρμόδιοι ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι, τα επιβεβαίωσε η αστυνομία και κοινοποιήθηκαν σε όλη την χώρα μέσω της αδιάψευστης τηλεοπτικής εικόνας.
Η ΑΕΚ κατά την εκδίκαση προβάλλει το εξής –απόλυτα ορθό θεσμικά– επιχείρημα βόμβα: «Οι ποινές για παραβάσεις του Πειθαρχικού Κώδικα που αφορούν σε επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου δεν μπορούν να ισχύσουν και πρέπει να ακυρωθούν στο σύνολό τους, καθώς η διαδικασία τροποποίησης του άρθρου 15 του Κώδικα είναι σαφέστατα αντικαταστατική, προσκρούει στους περιορισμούς της παραγράφου ζ του άρθρου 35 του ισχύοντος καταστατικού της ΕΠΟ και τυχόν εφαρμογή τους οδηγεί στην άμεση έκπτωση των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ». Τι σημαίνει ο ακριβής αυτός ισχυρισμός; Πως ο κ. Γραμμένος με όλο το προεδρείο της ΕΠΟ θα αποτελέσουν άμεσα διοικητικό παρελθόν, αν γινόταν δεκτή η τροποποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και επιβληθεί ποινή στην ΑΕΚ για επεισόδια στις εξέδρες του γηπέδου και στον εξωτερικό χώρο του ΟΑΚΑ.


Έντρομος ο δικαστής…

Ο κ. Καποδίστριας, πρωτοδίκης εν ενεργεία και τακτικό μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, ανακαλύπτει, έντρομος και αυτός, πως είναι πρακτικώς αδύνατο να εφαρμόσει την τροποποιημένη στις 24/08/2017 διάταξη του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ και να επιβάλει, όπως αυτή προβλέπει, στην ΑΕΚ ποινές αφαίρεσης βαθμών και αποκλεισμού έδρας, καθώς αυτή δεν μπορεί να ισχύσει σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 35 του καταστατικού της ΕΠΟ. Αν ο ίδιος την αποδεχθεί, κατ’ αρχήν παρανομεί και στην συνέχεια ανοίγει, στην ουσία, τον δρόμο για την έκπτωση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ με δεδομένο πως ο Πειθαρχικός Κώδικας ανήκει κατ’ εξοχήν στην ομάδα «των κανονισμών των διοργανώσεων», που δεν δύνανται να τροποποιηθούν μετά την έναρξη των διοργανώσεων, χωρίς να προκαλέσουν την έκπτωση των παραπάνω αναφερομένων μελών της ΕΠΟ. Σε απλά ελληνικά… μύλος!!!

Τι αναφέρει η απόφαση
Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017: Τι κάνει ο κ. Καποδίστριας; «Καταργεί» στην πράξη με την απόφασή του την τροποποίηση του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα:
Καταγράφει ο ίδιος, «με τα χεράκια του», στο σχετικό απόσπασμα, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο: «Από τις ανωτέρω παρατιθέμενες διατάξεις, προκύπτει ότι, κατά την τροποποίηση, κωδικοποίηση και έγκριση του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ από την Προσωρινώς Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά την ημερομηνία της 30ής/6ου/2017, δεν τυποποιήθηκε ως πειθαρχικό παράπτωμα είτε στις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 4, είτε σε οιεσδήποτε άλλες διατάξεις τού ως άνω Πειθαρχικού Κώδικα, η πρόκληση επεισοδίων από φιλάθλους των ποδοσφαιρικών ομάδων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου.
Η εν λόγω, δε, παράλειψη της Προσωρινώς Διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ να απαξιολογήσει, ως πειθαρχική παράβαση, και την πρόκληση τέτοιων επεισοδίων και εντεύθεν να προβλέψει συναφώς συγκεκριμένες πειθαρχικές κυρώσεις στον Πειθαρχικό Κώδικα, που ενέκρινε την 30ή/6ου/2017, οφείλεται αναντίρρητα σε πρόδηλη παραδρομή αυτής.
Το αναφυέν, δε, αυτό ακούσιο κενό στον εγκριθέντα, την 30ή/6ου/2017, Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ επεχείρησε, λόγω του κατεπείγοντος και ανεπίδεκτου αναβολής χαρακτήρα του, να καλύψει η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ (βλ. και άρθρο 41 του ισχύοντος Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΠΟ), κατά την συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε την 24η/8ου/2017, οπότε και προέβλεψε ρητώς πλέον ως πειθαρχικό παράπτωμα την πρόκληση από οπαδούς επεισοδίων, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή/και μετά την λήξη του αγώνα, στα αποδυτήρια, στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου.
Η τροποποίηση, βέβαια, αυτή του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ έλαβε χώρα μετά την έναρξη του τρέχοντος Πρωταθλήματος της Super League Ελλάδα της αγωνιστικής περιόδου 2017- 2018, και ως εκ τούτου προσκρούει στην ρητή ως άνω διάταξη του άρθρου 35 περ. ζ΄ εδ. β΄ και γ΄ του ισχύοντος Κωδικοποιημένου Καταστατικού της ΕΠΟ, σύμφωνα με την οποία οι κανονισμοί των διοργανώσεων (επομένως και ο Πειθαρχικό Κώδικας της ΕΠΟ) δεν δύνανται να τροποποιηθούν από της ενάρξεως των πρωταθλημάτων και μέχρι την λήξη τους και την επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων, ενώ τυχόν γενόμενες τροποποιήσεις ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Επομένως, σύμφωνα με την προρρηθείσα διάταξη του κωδικοποιημένου Καταστατικού τη ΕΠΟ, οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 4 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, όπως τροποποιήθηκαν την 24η/8ου/2017 από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, ισχύουν για τα αντίστοιχα πειθαρχικά παραπτώματα που τυχόν διαπραχθούν κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ήτοι για το Πρωτάθλημα της Super League Ελλάδα 2018-2019».

Στον αέρα η ΕΠΟ

Η συλλογιστική του κ. Καποδίστρια είναι ευγενική μεν, τρομακτική δε. Αποφεύγει ο ίδιος να χαρακτηρίσει την «παράλειψη» της Προσωρινής Διοίκησης ΕΠΟ (ΠΔΕ) του κ. Δρόσου, ως προϊόν σκοπιμότητας και ανικανότητας, την αποδίδει σε προφανή παράλειψη και –το σημαντικότερο όλων– δεν αναφέρει καν τις δεδομένες και ισχύουσες επιπτώσεις της «αντικαταστατικής» (όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει) διαδικασίας τροποποίησης του Πειθαρχικού Κώδικα, δηλαδή την έκπτωση των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ που έλαβαν την σχετική απόφαση. Επίσης, ως δικαστής εν ενεργεία απέφυγε να χαρακτηρίσει την προσθήκη διάταξης που δεν έχει ψηφιστεί στην ΓΣ ως πράξη πλαστογραφίας, με ποινικές συνέπειες, πέραν των διοικητικών.
Η διά των αποφάσεών της «σκληρή» Επιτροπή Δεοντολογίας και ο επίσης αρμόδιος ποδοσφαιρικός εισαγγελέας τι έχουν να πουν –ή μάλλον να πράξουν– για την αυταπόδεικτη παραπάνω παράβαση του αθλητικού νόμου, του Ποινικού Κώδικα και του Καταστατικού της ΕΠΟ;
Ταυτόχρονα, για να στρογγυλέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ρητώς καταγράφει πως η έναρξη ισχύος της τροποποιημένης διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του Πειθαρχικού Κώδικα μεταφέρεται για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019. Όπερ σημαίνει πως, για φέτος, τέλος οι αυτόνομες ποινές για επεισόδια στις εξέδρες και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, καθώς οι σχετικές παραβάσεις… απλώς δεν υφίστανται. Θα επιβάλλονται αναλογικά (ερμηνεία Καποδίστρια και αυτή) οι ποινές για επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο που είναι παρεμφερείς.  Άρα, συμπερασματικά, όσες ποινές επιβλήθηκαν (αν συνέβη αυτό) έως την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 με την τροποποιημένη διάταξη, δεν ισχύουν.
Τι αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» να αναφέρει ο κ. Καποδίστριας; Την ρητή καταστατική πρόβλεψη που οδηγεί «στην έκπτωση των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ» από την ώρα που αυτά προχώρησαν στην τροποποίηση κανονισμού των διοργανώσεων, όπως είναι ο Πειθαρχικός Κώδικας (ο ίδιος ο κ. Καποδίστριας τον περιλαμβάνει στην σχετική ομάδα). Ο πρωτοδίκης δεν αναφέρει λέξη (ίσως και να μην οφείλει να το πράξει) στο σκεπτικό του για την προβλεπόμενη διαδικασία (και ποινή) έκπτωσης.
Ποιοι μπορούν να το πράξουν; Όσοι έχουν έννομο συμφέρον και θα αποφασίσουν, με όπλο και το σκεπτικό της απόφασης του κ. Καποδίστρια για την ΑΕΚ, να προσφύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου με αίτημα την εφαρμογή της πρόβλεψης της περ. ζ του άρθρου 35 του Καταστατικού της ΕΠΟ, ώστε τα μέλη της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ να εκπέσουν αναγκαστικά και… αυτόματα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να τους διασώσει ούτε το νομικό επιχείρημα περί… βλακείας, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς τους αποδίδει ο κ. Καποδίστριας.
Η έκπτωση των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων σε περίπτωση προσφυγής είναι μονόδρομος και δεν μπορεί να αποκρουστεί για κανένα λόγο. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης είναι απροσδιόριστες, πλην όμως καταστατικά κατοχυρωμένες. Στην ουσία μιλάμε για την κατάργηση 5 μελών της ΕΠΟ, με ό,τι σημαίνει αυτό για το έως τώρα διάστημα της θητείας της, τις αποφάσεις που έλαβε και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε.

Εδώ ο Αλέξης, εκεί ο Δέδες…

Τελειώνοντας, δεν πρέπει να μείνουν εκτός κάδρου τα πεπραγμένα και μη του εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, Αλέξη Δέδε. Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, ο εν λόγω ποδοσφαιρικός παράγων, με τις πλάτες του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, επιστήθιου φίλου του, ήταν εκτελεστικός γραμματέας και στην διοίκηση Δρόσου, που είχε προβεί σε τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΠΟ. Ως γραμματέας, μάλιστα, είχε καθ’ ολοκληρίαν την ευθύνη για το γεγονός ότι ουδέποτε διάταξη αυτής της μορφής ετέθη προς ψήφιση στην Καταστατική Συνέλευση στις 30/6/2017.
Στην συνέχεια, είχε επίσης την ευθύνη για την παράνομη ένταξη της διάταξης στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ στις 24/8/2017. Ως αποκλειστικά υπεύθυνος για το υπάρχον πρόβλημα, δύο εξηγήσεις μπορεί να δώσει κάποιος λογικός νους:
  • Ή δεν κατάλαβε τι έγινε και του «ξέφυγε» η διάταξη,
  • Ή εν γνώσει του συμπεριέλαβε παράνομη διάταξη στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ.
Στην μεν πρώτη περίπτωση, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι είναι ακατάλληλος για τον ρόλο που του ανετέθη, στην δε δεύτερη ότι είναι άκρως επικίνδυνος για την θέση που κατέχει στην ΕΠΟ. Ακατάλληλος ή επικίνδυνος για το ποδόσφαιρο; Ας διαλέξει ο ίδιος…


Υ.Γ.: Για κάποιους άλλους πονηρούς, που τρελαμένοι από το οπαδικό μένος τους, καταλογίζουν την ανάδειξη τέτοιων θεμάτων από την «Α» σε «συμπάθεια» σε άλλες ΠΑΕ, όπως Ολυμπιακός και ΠΑΟ, απαντάμε ότι η διάταξη αφορά, εκτός από την Θύρα 4 του ΠΑΟΚ και την Ορίτζιναλ της ΑΕΚ, και την Θύρα 7 του Ολυμπιακού, αλλά και την Θύρα 13 του ΠΑΟ, θύρες που κατά το παρελθόν δεν θυμόμαστε να έχουν πάρει και κάποιο βραβείο αθλητικής συμπεριφοράς… Δηλαδή, με λίγα λόγια, το παραμύθι των «επικριτών» μας –που ενοχλούνται όταν η «Α» στριμώχνει τα αγαπημένα τους παιδιά– δεν έχει δράκο…
http://www.iapopsi.gr/xegrammenos-o-grammenos/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου