Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Πρώην προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα στο γάμο του Λίονελ Μέσι


Πρώην προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα στο γάμο του Λίονελ Μέσι

Στην Χιλή όπου εργάζεται, ο Άνχελ Γκιγιέρμο Όγιος ποζάρει με γραφήματα του "Έθνους" με πρωταγωνιστή τον καλό του φίλο και παλιό του παίκτη, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος τον κάλεσε στον γάμο του!

Ο πιτσιρικάς ήταν απαρηγόρητος. Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο πρώτο
ημίχρονο του αγώνα που έδινε με την ομάδα του σε τουρνουά στο Κόμο της Ιταλίας, είχε χάσει πέναλτι και δεν μπορούσε να το χωνέψει. Ο προπονητής – δεύτερος πατέρας τον πλησίασε και κάθισε δίπλα του, στα αποδυτήρια.
«Μην στενοχωριέσαι. Εκανες ευτυχισμένο έναν τερματοφύλακα που σε λίγα χρόνια θα λέει στα παιδιά και στα εγγόνια του ότι κάποτε απέκρουσε πέναλτι στον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών» του είπε.
Αμέσως, το πρόσωπό του φωτίστηκε. Μπήκε στο γήπεδο για το δεύτερο μέρος και νίκησε επανειλημμένως και με κάθε δυνατό τρόπο τον τερματοφύλακα που τόλμησε να του αποκρούσει το πέναλτι.
Ο πιτσιρικάς άκουγε στο όνομα Λιονέλ Μέσι και ο προπονητής ήταν ο Ανχελ Γκιγιέρμο Ογιος. Ενας τεχνικός που δικαιούται να καμαρώνει πως συνέβαλε στην ποδοσφαιρική διαμόρφωση του εξωγήινου Λέο και να λέει ότι, 16 χρόνια μετά από εκείνη την ξεχωριστή στιγμή, ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής είναι καλός του φίλος. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Γκιγιέρμο και ο γιος του, Μπότσι, ήταν μεταξύ των 220 καλεσμένων στον γάμο του Μέσι με την Αντονέλα Ροκούτσο το περασμένο καλοκαίρι.
«Είμαι ευγνώμον για την φιλία του και θεωρώ προνόμιο από τον Θεό το ότι είχα την ευκαιρία να τον προπονήσω» λέει στο «Εθνος» ο 54χρονος Αργεντινός, ο οποίος εξηγεί χαρακτηριστικά πως «στα 14 του χρόνια, ο Λέο ήταν ήδη ο Μέσι. Σήμερα, παραμένει πολύ απλός και ταπεινός, πεθαίνει για τους φίλους του και βοηθάει τους πάντες, χωρίς να διαρρέουν τα όσα κάνει».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Ο Ογιος, όπως διαβάζουμε στο “Έθνος της Κυριακής“, είναι ένας προπονητής με σχεδόν εικοσαετή εμπειρία και θητεία σε οκτώ διαφορετικές χώρες, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, δεν σταματάει ποτέ να εκπλήσσεται με τον Μέσι.
«Μαθαίνει συνεχώς από την ζωή. Εκτός από φίλος του, τον θαυμάζω για το τι είναι, όπως θαυμάζω τον Γκάντι ή την Μητέρα Τερέζα. Ο Λέο με μαθαίνει να ζω με άλλα, διαφορετικά γράμματα την ζωή» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο νυν τεχνικός της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, την οποία πριν από λίγους μήνες οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Χιλή, για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια.
Όνειρο του για το 2018, ως προπονητής, μια υπέρβαση στο Τσάμπιονς Λιγκ της Νοτίου Αμερικής, το Κόπα Λιμπερταδόρες. Ονειρό του, ως φίλαθλος, να δει την Αργεντινή να στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στα γήπεδα της Ρωσίας.
Ένας τίτλος που θα καθιερώσει ολοκληρωτικά τον Λιονέλ Μέσι, για τον οποίο πολλοί συμπατριώτες του θεωρούν ότι ΜΟΝΟ αν κατακτήσει το Μουντιάλ, θα μπορεί να μπει στο ίδιο ύψος με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
Ο Ογιος, παρ’ ότι στα νιάτα του υπήρξε συμπαίκτης του Ντιέγκο στην «αλμπισελέστε» των Νέων, δεν είναι αυτής της άποψης. «Δεν χρειάζεται να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να θεωρείται ο κορυφαίος. Εχει πάνω από τριάντα τίτλους, πάνω από 700 γκολ, είναι κάτι το απίστευτο» εξηγεί για τον κύριο με την φανέλα με το «10», θεωρώντας ότι ο εγκέφαλος του θα έπρεπε στο μέλλον να δοθεί για επιστημονική μελέτη!
«Θα έπρεπε να τον μελετήσουν οι γιατροί, μήπως μπορέσουν να διαπιστώσουν πως γίνεται να είναι τόσο ανταγωνιστικός σε κάθε παιχνίδι, κάθε φορά μετά από 72 ώρες, χωρίς σταματημό. Δεν υπάρχει άλλος σαν και αυτόν στην ιστορία» συμπληρώνει για έναν ποδοσφαιριστή που ήξερε, από την πρώτη στιγμή που τον είδε στο πλευρό του Ζεράρ Πικέ και του Σεσκ Φάμπρεγας, μεταξύ άλλων, ότι είναι προορισμένος για κάτι (πολύ) μεγάλο.

“ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ”

Το πλήρωμα του χρόνου, βεβαίως, έρχεται για όλους. Και, στα τριάντα του χρόνια πλέον, ο Μέσι θα αρχίσει σιγά σιγά να σκέφτεται την στιγμή που θα χρειαστεί να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Και αν ο Λέο δείχνει με την ωριμότητά του ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί πως το (ποδοσφαιρικό) τέλος, ο Ογιος δεν θέλει με τίποτα να το σκέφτεται. Αν ήταν στο χέρι του, μάλιστα, αυτή η στιγμή δεν θα έρχονταν ποτέ!
«Εγω θα ήθελα να μην σταματήσει ποτέ. Είναι εγωιστικό για όσους είμαστε ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο και, ειλικρινά, δεν έχω σκεφτεί ποτέ το ποδόσφαιρο χωρίς τον Λέο. Οταν γίνει αυτό, θα κλείσω την τηλεόραση για λίγο καιρό» καταλήγει χαρακτηριστικά.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Γκιγιέρμο Ογιος απέδειξε με την πορεία του στην προπονητική ότι είναι ένας χαμαιλέοντας, ικανός να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ποδόσφαιρο και χώρα. Αυτή την εποχή βγάζει με πολύ καλή δουλειά το ψωμί του στην Χιλή, αλλά δεν ξεχνάει την εμπειρία του στην Ελλάδα, όπου δεν αποκλείεται σύντομα να επιστρέψει, αφού προτάσεις δεν του λείπουν.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη επαγγελματική μου αγάπη και μου έδωσε την δυνατότητα να μεγαλώσω επαγγελματικά» θυμάται για την θητεία του σε Αρη, Ατρόμητο, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανσερραϊκό και Ηρακλή.
«Λατρεύω την χώρα, τους ανθρώπους της και είμαι ευγνώμον για όσα μου έδωσε. Θα ήθελα να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα όταν αποχωρήσω από την προπονητική» εξομολογείται, ολοκληρώνοντας με ένα «Σ’ αγαπώ» στα ελληνικά, την αναφορά του στην χώρα όπου εργάστηκε τα περισσότερα από τα 16 χρόνια της διαδρομής του στους πάγκους.

“ΕΧΩ ΦΙΛΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”

Αυτά τα 16 χρόνια είχε την ευκαιρία να ζήσει ωραίες και άσχημες στιγμές, προσπαθώντας πάντα να κρατάει τα θετικά από κάθε εμπειρία. Αναμφίβολα, πάντως, στην καρδιά του έχουν θέση μόνο οι απλοί άνθρωποι σε κάθε μέρος όπου ταξίδεψε για να εργαστεί.
«Εχω φίλους σε όλο τον κόσμο» λέει με περηφάνια και καλά κάνει, αφού η λέξη «φίλος» περικλείει πολλά και έντονα συναισθήματα.
«Στην Ισπανία (σ.σ. εκεί ξεκίνησε, στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα με τον Μέσι και την παρέα του), είχα την ευλογία να γνωρίσω έναν τεράστιο σύλλογο από μέσα και να μάθω την ποδοσφαιρική κουλτούρα που περισσότερο με συνάρπαζε» εξηγεί για την πρώτη του προπονητική εμπειρία, την οποία ακολούθησε μια τετραετία στην Ελλάδα, προτού δοκιμάσει για λίγο στην Κύπρο και την Ανόρθωση.
«Είναι μια μικρή Ελλάδα. Πιο οικογενειακό το κλίμα, φανταστικός ο κόσμος, ο οποίος μου χάρισε απλόχερα την αγάπη του» θυμάται. Ακολούθησε η Βολιβία με την Μπολίβαρ, όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα και έφτασε στην φάση των «16» του Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ επέστρεψε αργότερα για την Οριέντε Πετρολέρο και την εθνική ομάδα.
«Η Βολιβία είναι μια από τις χώρες που αγαπώ περισσότερο. Η ταπεινότητα του κόσμου και η διάθεσή του να βοηθήσει σε όλα με σκλάβωσε» επισημαίνει ο Ογιος, ο οποίος από την Κολομβία (σ.σ. Ονσε Κάλδας) κρατάει τον φανταστικό καφέ, τα καταπληκτικά (πράσινα) τοπία και τους πολύ καλούς φίλους που άφησε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. Τζάκσονβιλ Αρμάντα) την καταπληκτική οργάνωση και το επίπεδο ζωής.
Από τον Ιανουάριο του 2017 εργάζεται στην Χιλή, κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε και αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην χώρα για τον χρόνο που πέρασε. Είχε προτάσεις από την Ισπανία (Αλαβές, Λας Πάλμας), αλλά νιώθει ως πρόκληση να πάει την τωρινή του ομάδα ακόμα πιο ψηλά. Και μετά; Η Ελλάδα, με τον… φραπέ, τις ταβερνούλες και την φιλοξενία, πάντα βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού του.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο “Έθνος της Κυριακής” και έχει την υπογραφή του Αλέξανδρου Λοθάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου